“TRAFİKTE EĞİTİM ÖNEMLİ”
Malatya*da, *Trafik Haftası* dolayısıyla Kapalı Çarşı üzerinde etkinlik düzenlendi. Törene Vali Vasip Şahin, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdulkadir Gündem, Emniyet Müdürü Nuri Uluayak, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, Milli Eğitim Müdür Vekili Mahmut Berk, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ile kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri katıldılar.
Valisi Vasip Şahin, "Türkiye son yıllarda karayolu altyapısında önemli gelişmeler kaydetti. Önemli yenilikler ve imkanlar sağlandı ama hala trafik kazaları istediğimiz düzeye düşürülemedi. Hedefimiz çok daha az trafik kazalı bir seyrüsefer hayatı. Bunun içinde sadece altyapı değil, eğitimde büyük önem taşıyor. Eğitim derken, diplomalı insanlara ehliyet verip, diplomasızlara ehliyet verilmesini kast etmiyorum. Zaten onun belirli standartları var. Karşılıklı olarak sabır, fedakarlık ve saygı eğitiminden bahsediyorum. Bir başkasına saygı gösterebilme, onu zor durumdayken kurtarabilme ve ona destek verebilmedir. Bugün çarşıda gezerken, ayağınızı caddeye koyduğunuz anda o trafik durmuyorsa, siz henüz daha toplum olarak o medeniyet çizgisine yaklaşmamışsınız demektir. Yayanın, sürücünün hakkı nedir, hatta hayvanın hakkı nedir, trafikte bunları bilmek gerekiyor. Dolayısıyla trafik sadece 45-50 gün kurslarda verilen eğitimle bitmiyor. Aslında tamda orada başlıyor. Orası temel eğitimdir. Ondan sonra biz eğer bir başkasının hakkına saygı duyabilirsek, başkasının can güvenliğine dikkat edebilirsek, eğitim orada tamamlanmış oluyor" ifadelerini kullandı.
KURALLAR ULUSLARARASI OLMALI
Şahin, günümüzdeki trafik kurallarının uluslar arası standardizasyonuna kavuştuğunu kaydederek, "Londra*da hangi kurala uyuyorsanız, Türkiye*de de aynı kurala uymak zorundasınız. Almanya*daki işaretleme ne ise onu burada da yapmak durumundasınız. Aksi takdirde dünyaya entegre olamıyorsunuz. Kurallara uymak zorundayız. Kim olursa olsun, hangi sıfatla olursa olsun kurallara uymak durumundayız" diye konuştu.
“KAZALARA KARIŞAN SÜRÜCÜLERİN EHLİYETLERİ KONTROL EDİLMELİ”
Törende konuşan MESOB ve Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevket Keskin, “Ülkemizdeki trafik kazalarına baktığımız zaman korkunç tablolarla karşılaşıyoruz. Basın bunu ‘trafik canavarı’ diye tarif ediyor ama kimse bu canavarı bizim yarattığımızı söylemez. Kağıt parçası olan ehliyet alındığı zaman trafik işlemine hemen dahil oluyoruz. Ama adama baktığın zaman nerede duracağını, kırmızı ışığı, kavşağa girerken nasıl işaret vermesi gerektiğini bilmiyor. Frene basacağı yerde gaza basıyor. Bu sefer cezalar yükseltiliyor. Cezaları yükseltmekle bu kazaların önlenmesi mümkün değil. Gelin bataklığı baştan kurutalım. Ölümlü kaza yapan sürücülerin ehliyetlerini kontrol edelim. Yılda bir kere trafik haftasında bu kuralları hatırlamakla bu kazaların önüne geçemeyiz diye düşünüyorum” ifadelerini kaydetti.
ÖRNEK PERSONEL VE SÜRÜCÜLERE PLAKET
Törende yılın trafik polisi seçilen Baş Polis Memuru Süleyman Alıcı, yılın jandarma trafik görevlileri olarak seçilen Jandarma Kıdemli Başçavuş Yıldırım Ateş ve Uzman Jandarma Çavuş Murat Akkuş, yılın itfaiye görevlisi olarak seçilen Orhan Çobanoğlu*na plaket verildi.
Trafik Haftası Tertip Komitesince araç kullanırken gösterdikleri dikkat ve sergiledikleri örnek davranışlar nedeniyle örnek sürücü olarak seçilen ticari taksi şoförü Mehmet Hanifi Güngör, belediye otobüs şoförü Ali Çiloğlan, minibüs şoförü Mehmet Baykara ve servis aracı şoförü Alaattin Eryılmaz*a da plaket verildi.
Kutlama töreni Malatya Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından oluşturulan Mehteran Takımı ile Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından oluşturulan Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle sona erdi.
"
Tür | DOSYA | İNDİR |
---|