MHP HEYETİ ESNAF KURULUŞUNU ZİYARET ETTİ

MHP HEYETİ ESNAF KURULUŞUNU ZİYARET ETTİ
"

 MHP HEYETİNDEN ESNAF KURULUŞLARINA ZİYARET

 

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, MHP İl Başkanı Arif Yıldız ile MHP’li yöneticiler toplu halde Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ile Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren’i ziyaret ettiler.

 ESKKK Başkanı Ali Evren, esnaf ve sanatkarların işyerini Besmele ile açıp, Besmele ile kapattığını söyleyerek, ülkede birilik ve beraberlik içinde istikrarın sürmesini istediklerini ifade etti. Evren, “Esnafımız kullandığı kredi oranları düşünce ödemeleri kolaylaştı. Bu yıl şuana a kadar 19 milyon TL tutarında kredi verdik ve takip oranımız yüzde 23 civarındadır” dedi.

  Gezi Parkı olaylarına yönelik eleştiri yönelten Evren, “Oraya giden bazı parti yöneticileri, ‘Cumhuriyet gençliği’ ifadesini kullandı. Bizde Cumhuriyet çocuğuyuz.  Ne yaptılar? 200 tane esnaf ve sanatkarımızın işyeri tahrip edildi, 60 otobüs ve 100’e yakın vatandaşın aracı tahrip edildi. Güzel ifadelerle insanlar sağduyuya çağrılmalı. Birlik ve beraberliğimiz ile istikrarımızı korumalıyız” şeklinde konuştu.

   “Muhalefetin önemi siyasette çok önemlidir. Muhalefet ciddi olup çalışırsa, hükümet daha iyi çalışır” diyen MESOB Başkanı Şevket Keskin esnaf ve sanatkarın en büyük sorunlarından birisinin marketler olduğunu belirterek, “biz artık büyük marketlerden vazgeçtik. Büyük balık, küçük balığı yutar. Hep bu anlayış olmuştur. Ama büyük balık düşünmüyor, eğer küçük balık olmazsa acından öleceğini. Halende farkına varmadılar. İnşallah bundan sonra farkına varılar diye düşünüyoruz. Marketlerin mantar gibi şubeleri çıktı. Ne belediyeler dur diyor, ne de hükümet dur diyor, hiç kimse dur demiyor” dedi.

  Keskin, “Biz hükümetten ve muhalefetten ve siyasetçilerimizden esnaflar için de, marketler içinde bir planlama istedik. Her köşe başına 4 tane bakkalın olduğu yere bir tane market şube açmasın. Bir tane market açılırsa, yanına da belli bir yere şube açsın. Ama 30-40 yere şube açmasın. 4 tane bakkalın, 1 tane kasabın, 1 tane manavın olduğu yerde 4 duvarı yıkıp, taşıyıcı kolonları da yıktıkları var, girişi çıkışı olmayan yerlere marketlere müsaade ediliyor. Esnaf ve sanatkarı sıkıntıya bu durum soktu. İnşallah Malatya’da bir AVM daha açılır da, bir birleri ile rekabet ederler, çünkü sattıkları mal aynı. Çünkü sattıkları ürün aynı. Bugün AVM’ler, bir Akpınar’ın bir Bakırcı Pazarı’nın yerini alamaz, çarşı ve cadde esnafının yerini alamaz” diye konuştu.

  Esnaf ve sanatkarın da teşviklerden yararlanması gerektiğini söyleyen Keskin, “Organize Sanayi Bölgelerine verilen destekleri esnaf ve sanatkara da verin. Bir işçi çalıştırana da destek verin, haksız rekabeti önleyin. Başka bir şey istemiyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nde bedava yer vereceksin, elektriği yüzde 50 indirimli vereceksin, sigorta primlerini yüzde 50 indirimli vereceksin, asgari ücretin altında da çalıştırdıklarına maaş verecekler, esnafa da diyeceksin ki, ‘birleş, bütünleş, rekabet et’ Ya Allah aşkına esnafın bütün sermayesi 30-40 bin TL. Nasıl birleşsin, nasıl rekabet etsin?” dedi.

   MESOB Başkanı Keskin şunları söyledi; “Hükümetten ve muhalefet partilerden beklediğimiz, bir kereye mahsus olmak üzere KDV ve ÖTV’siz birer ticari araç verilmesini istiyoruz. Bu bizim doğal hakkımız. Ana sütümüz gibi bizim hakkımız. Bağ-kurlu çalışıp 90 bin TL’ye yakın pirim yatıracak, emekli olduğu zaman 600-700 TL maaş vereceksin. Ama diğer taraftan soysal devletin anlayışı olarak çalışmayan, hiçbir şey yapmayana 700-800- TL maaş vereceksin. Bunlara verin, biz karşı değiliz. Sosyal devletin bir gereğidir. Ancak bizimde hakkımızı verin. Sonra geri dönüp, yüzde 15 sosyal destek primi kesintisi yapacaksın. Niye? ‘Sen çalışıyorsun.  Avrupa’da böyle bir şey yok’ diyorlar. Tamam, doğru, bizde biliyoruz. Avrupa’da 2 bin Euro maaş veriyorlar. Bin Euro sizin olsun, bin Euro’yu bize verin çalışmayalım.”

 Trafik sigortası poliçesi konusunda haksızlık yapıldığını ve özel sigorta şirketlerinin kestiği poliçe için devletin polisinin gelip araçları durdurup kontrol ettiğini söyleyen Keskin, “Adam 250 bin Euro vermiş bir araba almış, adamın zorunlu trafik sigortasına baktığın zaman 160 TL, 6 bin-7bin TL’lik ticari arabanın, sosyal devletin yapmadığını yapan, kendi sigorta parasını cebinden veren insandan ‘Sen TL, 900 TL,’ ver. Minibüslerde bin 800 TL. Niye? ‘Kardeşim sen çocuğunun nafakasını kazanıyorsun ya, sen bizden bizden bir şey istemiyorsun ya.’ Bu anlayış, ne adalete sığır, ne Allah’ın kitabına sığar, nede kulun kitabına sığar” ifadelerini kaydetti.

  MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan ise yaptığı konuşma da, MHP’nin esnafla ilgilenmediği yönündeki ifade üzerine; ”Esnafın sorunlarını dile getiriyoruz. Sesimizi duyuramadığımızı, basın üzerinde bir ambargo olduğunu anlayabiliyoruz. Siz haklısınız. Bizim bağırdığımızı duymayınca, bizim söylediğimizi duymayınca nereden bileceksiniz” dedi.

  Ayhan, “Olan biten bir şey var. Türkiye AKP döneminde aldığı ile sattığı arasındaki fark 600 milyar dolar. 600 milyar dolar demek, Türkiye’nin aşağı yukarı bir senede yarattığı katma değer. Türkiye’nin borcu 220 milyar dolardan 526 milyar dolara çıktı. Hükümet ‘IMF’ye 28 milyar doları ödedik’ diyor. Ödediler. 10 milyar doları, 8 milyar doları kendileri aldılar, kendileri kullandılar. 3 senede o IMF programını uyguladılar, gıt demeden.  Peki sen orada 8 milyar doları kullanıp, 28 milyar ödediğini söylüyorsun da, Türkiye’nin borcunun 300 milyar dolar arttığını söylemiyorsun” dedi.

 Ayhan şunları söyledi, “160, 250 maddelik kanunlar geliyor TBMM’ye. Ben 30 senedir Devlet Planlamada çalışıyorum. 30 senedir Plan Bütçe Komisyonuna gider gelirim, ben 250 maddelik kanun tasarısı görmüyorum. 50’kere İhale Kanunu değişir mi? “

  Ziyaretin ardından MHP Heyetine kayısı hediye edilirken, MESOB Başkanı Şevket Keskin, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan’a esnaf dosyası sundu.

  

"
Tür DOSYA İNDİR