Keskin: Şoför esnafımız için ÖTV teşvik uygulaması başladı

Keskin, ticari yolcu ve yük taşımacılığı yapanlara bir kereye mahsus olarak araçlarını ÖTV’siz olarak değiştirmelerine imkan veren uygulamaya ilişkin tebliğin Maliye Bakanlığı tarafından yayınlandığını bildirdi.
"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, ticari yolcu ve yük taşımacılığı yapanlara bir kereye mahsus olarak araçlarını ÖTV’siz olarak değiştirmelerine imkan veren uygulamaya ilişkin tebliğin Maliye Bakanlığı tarafından yayınlandığını belirterek, “Şoför esnafımız 30 Haziran 2019 tarihine kadar araçlarını ÖTV’siz olarak değiştirebileceklerdir” dedi.

 

Keskin yaptığı yazılı açıklama da, Maliye Bakanlığının Özel Tüketim Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğin Resmi Gazete’de yayınlandığını bildirerek, “Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın 5 Temmuz 2016 tarihinde açıklamış olduğu yeni ekonomik paketi içerinde yer alan ticari yolcu ve yük taşıyan şoför esnafına ÖTV’siz araç değiştirme uygulaması TBMM’de yasa olarak kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girmişti. Yasanın uygulanmasına ilişkin Tebliğ Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanarak Türkiye’de ilk defa ticari yolcu ve yük taşımacılığına teşvik verilmesi uygulaması hayata geçirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde esnaf ve sanatkar kesimine ilk defa bir teşvik verilmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.  Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binail Yıldırım’a, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’ye, Hükümetimizin değerli bakanlarına, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Sayın Öznur Çalık’a milletvekillerimize, 10 yıldan beri bu teşvik uygulamasının çıkması için yapmış olduğumuz girişimlere her dönem destek veren şoför esnafımıza teşekkürlerimizi sunuyorum.”  dedi.

 

Keskin, “Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğe göre; şehir içi  taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti (araç  kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri hizmet ifası faaliyetleri hariç) ile  ticari yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi  mükellefiyeti bulunan gerçek ve tüzel kişiler tarafından, söz konusu faaliyetler  kapsamında kullanılan taşıtların yenilenmesinde 30 Haziran 2019 tarihine kadar  ilk edinim ÖTV'den müstesna olacak.

Yine tebliğe göre; maliki olunan, trafik tescil kuruluşlarınca ticari yolcu veya yük taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş her bir taşıt bakımından, aynı cins bir taşıtın ilk iktisabında yararlanılacak. Yenilemeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren 2 tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme kayıtlarından çıkarılması şart olacak.

Taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl geçmeden, veraset yoluyla intikaller hariç, devri halinde adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan,  ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi halinde ise taşıtın ilk iktisabındaki matrah esas alınarak, devir veya ticari taşımacılık  faaliyetinden çekilme tarihindeki oran üzerinden hesaplanan ÖTV alınacak. Şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan/işletilen minibüs,  midibüs ve otobüsler ile kendi personelini ve yükünü taşımak amacıyla kullanılan taşıtlar, bu istisna uygulamasının kapsamı dışında olacak.” Şeklindeki bilgileri paylaştı.

 

Keskin, ÖTV’siz araç yenileme uygulamasından yararlanacak olan şoför esnaflarının gerekli olan evraklarını satış bayilerine sunmaları gerektiğini ifade ederek, “Düzenleme kapsamındaki taşıtların, 6745 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle trafik tescil kuruluşlarınca istisnadan yararlanmak isteyen adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olması şarttı aranmaktadır.   Şehiriçinde Yolcu Taşımacılığı Faaliyetinde Bulunanlar yenilemek istedikleri taksi, dolmuş, minibüs/midibüs, umum servis taşıtları ve toplu taşıma araçları için, 7 Eylül 2016 tarihi itibariyle, tahditli ticari plaka alınmış ve trafik tescil kuruluşlarınca tescil edilmiş olması şarttır. -Şehiriçi yolcu taşımacılığında tahditli plaka uygulaması bulunmayan il ve ilçelerde, bu faaliyete ilişkin olarak, ayrıca ilgili belediyelerce düzenlenmiş çalışma/işletme ruhsatnamesi ve/veya güzergah izin belgesine sahip olunması gerekir.

Şehiriçi yolcu taşımacılığı faaliyetini; Maliki oldukları taksilerle icra edenlerden, İlgili büyükşehir belediyesi veya belediye tarafından düzenlenmiş Ticari Plaka Tahsis Belgesi ve/veya Özel İzin Belgesi ya da ilgili büyükşehir belediyesinden/belediyeden bu belgeleri haiz olunduğuna ilişkin alınmış resmi yazı, -Araç Tescil Belgesi (Ruhsat), - Oda Sicil Kayıt Belgesi/Sicil Tasdiknamesi, Vergi dairesinden alınan, faaliyet türünü de gösteren Mükellefiyet Belgesi,  Güzergah İzin Belgesi (Minibüs, midibüs, otobüs servis taşımacılığı için), Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenmiş Yetki Belgesi ve eki Taşıt Belgesi (Yük taşımacılığı yapanlar için), gibi evrakları sunmaları gerekmektedir.  Talep edilen belgeler için esnafımız Şoförler ve Otomobilciler Odasından gerekli olan bilgi desteğini alabilirler.” şeklindeki bilgileri aktardı. 

"
Tür DOSYA İNDİR