Keskin; “Marketler ve KİT’ler elini esnaftan çeksinler”

Keskin, esnafların satmış olduğu ürünler konusunda marketlere ürün satma sınırlandırılması getirilmesinin şart olduğunu belirtti. Şeker Fabrikasının da satışa başlamasına tepki gösteren Keskin, “Marketler ve KİT’ler elini esnaftan çeksinler” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, esnafların satmış olduğu ürünler konusunda marketlere ürün satma sınırlandırılması getirilmesinin şart olduğunu belirtti. Şeker Fabrikasının da satışa başlamasına tepki gösteren Keskin, “Marketler ve KİT’ler elini esnaftan çeksinler” dedi.

 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Marketler için kanuni düzenleme, sınır ve sorumluluk, kontrol ve denetim getirilmesi şart olmuştur. Öncelikle esnaf meslek kollarına ait ürünler konusunda marketlere sınırlandırma getirilmeli. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çağrımızdır; ayakkabıyı ayakkabıcı, manifaturayı manifaturacı, çiçeği çiçekçi, kırtasiyeyi kırtasiyeci, mutfak eşyalarını zücaciyeci, konfeksiyonu konfeksiyoncu, perdeyi perdeci, halıyı halıcı, beyaz eşyayı beyaz eşyacı satsın. Marketlere bu konuda sınırlandırma getirilmelidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, tekelleşmeye giden marketlere dur demesini bekliyoruz. Esnaf ve sanatkar camiası olarak her zaman yanında durduğumuz Sayın Cumhurbaşkanımız, bu sıkıntılı dönemde esnaf ve sanatkarın haklı sesine kulak vermelidir.” dedi.

 

Keskin açıklamasında şu ifadeleri kaydetti; “Son dönemde KİT’lere ait marketler de esnafla rekabet etmeye başladılar.  Piyasada marketlerin eliyle yaşanan istikrarsızlığın çözümü KİT’lere market açtırmak değil, marketleri devletin varlığını hissettirecek düzenlemeler yapmak, milli ve yerli esnafı yaşatmaktır. Şeker Fabrikası şekerini üretmelidir, Şeker Fabrikasının işi dükkan açıp şeker satmak değildir. Görevi hizmet getirmek olan Milletvekillerinin işi Şeker Fabrikasında şeker satıp, markette makarna satıp boy boy fotoğraf vermek değildir. Bu anlayış esnafa zarar veriyor. Yakında devlet eczane açarsa, İnşallah milletvekilleri de buraya gidip şeker ve makarna sattıkları gibi ilaç da satarlar. Hizmet etmek şeker ve makarna satmak değildir, esnafla uğraşmak değildir. Herkes kendi görevini ve işini bilecek, esnafla uğraşmayacak. Esnafla uğraşanın sonu hüsran olur. Şeker Fabrikası, direk toptan fiyata esnafa ürün vermelidir.  KİT’lere dükkan açtırmak çözüm değildir, esnafın karşısına marketlerden sonra KİT’leri çıkartmak piyasayı ve ekonomiyi bilmemektir, sorunu görmemektir.  Milletvekillerini uluslararası marketlerle mücadele etmeye ve bu konuda yasa çıkarmaya davet ediyorum. “

 

İhtiyacı  olan tüm esnaf ve sanatkarlara  faizsiz en az 100 bin TL tutarında kredi verilmesini bir kez daha dile getiren Şevket Keskin açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“Esnaf ve sanatkar bu milletin, Anadolu’nun öz sermayesi ile ayakta durmaktadır, yerelde büyümeyi sağlamaktadır. Marketler yerelin sermayesini alıp götürmekte, Anadolu kentleri büyük zarar görüyor. Eğer esnafın lambası sönerse, sokaklar karanlık olur, devletin lambası da sönük kalır. Öz sermayenin yerelde kalması için, ekonominin yerelde güçlü durabilmesi için mutlaka marketlere sınırlandırma getirilmeli, esnafa destek verilmelidir. Eğer marketlere ürün ve şube sınırlandırması getirilmezse, acil ve hızlı önlem alınmazsa, Anadolu’da esnaf kalmayacak ve şehirler birer hayalete dönecektir.

Özellikle Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonumuzda yapacağımız toplantımızın en önemli gündemi akaryakıtta ÖTV ve KDV indiriminin gerçekleşmesidir. En azından taşımacılık yapan esnafımızın akaryakıt fiyatları normal seviyeye dönene kadar biraz nefes alması sağlanmalıdır. Bunun yanında tüm esnaf ve sanatkarımıza her zaman dile getirdiğimiz 100 bin TL’lik faizsiz kredi talebimiz elzem ve zaruri bir ihtiyaçtır. Verilecek kredinin tüm esnaflarımızın başvuru yapıp yararlanabilmesi için çok kolay başvuru imkanı getirilmelidir. 

TESK Genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’in öncülüğünde esnaf ve sanatkarımızın sorun, talep ve çözüm önerilerini her platforma dile getiriyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaf ve sanatkarımızın beklentilerini hayata geçireceğine gönülden inanıyoruz.”

Tür DOSYA İNDİR