TESK Yönetim Kurulu Üyesi VE Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Ülkemiz, birçok aracın bagajında standartlara uymayan, mühürsüz basılan, basımının nerde yapıldığı anlaşılmayan plakalarla dolu bir ülke haline gelmiştir.” diyerek, ikiz plaka konusunda gereken önlemlerin alınmasını istediklerini bildirdi.
“STANDARTLARA UYMAYAN PLAKALAR ARTIŞ GÖSTERDİ”
Aynı zamanda Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı da olan Keskin yaptığı yazılı açıklama da, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53. ve 30. Maddelerinde tescil plakalarının nitelikleri, ölçüleri ve mühürlenmesine ait esaslar belirlenmiş olduğunu belirterek, “09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazetede İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik ile 18.07.1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Karayolları Trafik Yönetmeliğinin’ bazı maddelerinde değişiklik yapılarak yürürlükte bulunan yönetmelik maddesinde; ‘Tescil plakalarında, işlemi yapan tescil kuruluşu ile basım işlemini gerçekleştiren kuruluşun mühürlerinin bulunması zorunlu iken, değişiklik ile tescil kuruluşunun mührünün aranması zorunluluğu kaldırılmıştır. Tescil kuruluşu mührünün kaldırılması ile birlikte sadece plaka basımı işlemini gerçekleştiren il oda yetkili mührünün basılmasına dönüşmesiyle beraber, ülkemizde standartlara uymayan farklı puntolarda yazılan mühürsüz plakaların yoğun olduğu görülmektedir.” İfadelerini kaydetti.
“PLAKALAR GÜVENLİK VE ASAYİŞ İÇİNDE ÖNEMLİDİR”
Keskin açıklamasında şu ifadeleri kaydetti; “Ülkemiz, birçok aracın bagajında standartlara uymayan, mühürsüz basılan, basımının nerde yapıldığı anlaşılmayan plakalarla dolu bir ülke haline gelmiştir. Bilindiği gibi, plaka bir aracın TC numarası yerine geçmektedir. TC numarası insanlar için ne kadar önemli ise plakalar da güvenlik ve asayiş için o kadar önemlidir. Bir aracın birden fazla plakaya sahip olması ülkemizde istenmeyen eylemlerde bu plakaların rahatlıkla kullanılmasına sebep olabilmektedir. Özellikle son zamanlarda ülkemizde artan terör olaylarında bu sahte plakaların kullanıldığı da basın yoluyla duyulmaktadır. Günümüzde düğün sünnet vb. herhangi bir kutlamada plakaların okunmayacak şekilde üstünün kapanmasını fırsat bilen terör örgütleri bu zaafı kamuflaj olarak kullanabilmektedir. Bu konuda da gerekli önlemlerin alınması noktasında gerekli hassasiyetin gösterileceğini umut etmekteyiz.”
“ETKİN DENETİM VE YÖNETMENLİK DEĞİŞİKLİĞİ TALEP EDİYORUZ”
İçişleri Bakanlığına ve ilgili bakanlıklara bu konuda başvurudalar da bulunduklarını kaydeden Keskin, “İlimizde ve tüm Türkiye de standartlara uymayan plakaların etkin bir şekilde denetlenerek toplanıp standartlara uygun hale getirilmesi, plaka basımında tescil kuruluşunun mührünün aranması zorunluluğu yeniden getirilmesi, yetkisiz plaka basanların tespit edilip sorumlularının cezalandırılması ve tescil plakaları üzerinde mühürlerinin yer alıp almadığının etkin şekilde denetlenmesi talep ediyoruz.” dedi.
"Tür | DOSYA | İNDİR |
---|