KESKİN’DEN BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NA ESNAF MEKTUBU:
“ESNAF İÇİN DE MÜJDE BEKLİYORUZ”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, toplumun her kesimine hizmet veren esnaf ve sanatkarların misyonlarını daha etkin ve verimli sürdürebilmeleri için hükümetten 3 ana konuda destek istediklerini bildirirken, kayısı içinde hükümetten Malatya için destek istediklerini kaydetti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Esnaf mektubu” adı altında bir talep yazısı gönderdiklerini bildiren TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, hükümetin son dönemde ekonomik alanda açıklamış olduğu destek ve teşvik müjdelerinin esnaf ve sanatkar kesimi içinde verilmesini arzu ettiklerini kaydetti.
Keskin, “Sayıları ile toplumumuzda önemli bir büyüklüğe sahip olan ve ekonomimizde üretim, hizmet ve ticaret sektöründe yarattıkları istihdam ve sağladıkları katma değer açısından önemli bir kesimi oluşturan esnaf ve sanatkârlarımızın özellikle piyasa ve pazar ekonomisi içindeki yerinin iyi değerlendirilmesi, mevcut sorunlarının çözümlenmesi, kredi ve teşvik sistemlerinden etkin bir şekilde yararlanmaları, bu kesimin gelişip güçlenmesi bakımından büyük önem taşımaktadır” dedi.
“3 MÜJDE BEKLİYORUZ”
Keskin, “Sayın Başbakanım, Bizim sizden umudumuz evine sadece ekmek götürmek için çabalayan esnaf ve sanatkara verebileceğiniz somut desteklerdir. İki taksicinin, iki bakkalın, iki demirci ya da hırdavatçının bir araya gelip kurumsallaşmaya ve markalaşmaya giderek büyümesini beklemek için ne yeterli donanım ne bilgi birikimi ne de gerekli kapasite mevcuttur. Bu yüzden esnaf ve sanatkardan bu gelişimi beklemek için en azından talep edeceğimiz 3 müjdeyi vermenizi umut ediyoruz. 2023 hedefine emin adımlarla ilerlerken esnaf ve sanatkarımız, esnaf ve sanatkar kültürünü en yakından bilen siz Sayın Başbakanımızdan bu dönemde desteğini esirgememesini beklemektedir. Esnaflık ruhunun ve esnaflık kültürünün canlı kalabilmesi için üç başlık altında ki taleplerimizin, esnaf ve sanatkarımıza bu dönem içinde müjde olarak verilmesini bekliyoruz” dedi.
Keskin’in Başbakan Davutoğlu’ndan talep ettiği 3 talep şu şekilde;
“YÜZDE 15 SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ KESİNTİSİ KALDIRILMALI”
“Küçük sermayeleri ile faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâra emekli olunca, maaşından kesinti yapmak, bu insanlara “piyasadan çekilin” demektir. Bu durum küçük esnaf ve sanatkârı mağdur etmektedir. Açlık sınırının altında Bağ-Kur maaşı alan esnaf ve sanatkârımızdan yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırılmalı, esnaf ve sanatkara somut bir müjde verilmelidir. Esnaf ve sanatkarın umut içinde olduğu, sizden beklediği en büyük müjde budur.”
“3 YIL VADELİ, FAİZSİZ EN AZ 50 BİN TL’LİK DESTEK TEŞVİKİ BEKLİYORUZ”
“Esnaf ve sanatkarımızın teşvik edilmesi ve desteklenmesi gelinen rekabet şartları nedeniyle büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle hükümetimizden esnaf ve sanatkara 1 yıl geri ödemesiz 3 yıl vadeli, faizsiz en az 50 bin TL’lik destek teşviki bekliyoruz. 2023 hedefi için esnaf ve sanatkarımızın alt yapısını güçlendirmesi için böyle bir teşvik, can suyu olacaktır. Esnaf ve sanatkara verilecek olan destek, yeniden bu ülkenin ekonomisine ve insanına yatırım olarak geri dönecektir.”
“ŞOFÖR ESNAFINA KDV’SİZ, ÖTV’SİZ ARAÇ TEŞVİKİ”
“Ticari faaliyet içerisinde olan, sicil kaydı bulunan şoför, taksici, minibüsçü, nakliyeci ve servisçi esnaf için bir kereye mahsus olmak üzere araç yenilemesi için teşvik verilerek ÖTV ve KDV alınmayarak esnaf ve sanatkara bir kereye mahsus muafiyet müjdesi verilmelidir. Bu destek, şimdiye kadar hiç bir teşvik uygulanmasından yararlanmayan şoför esnafını, 2023 hedefine hazırlayarak piyasaya da önemli bir canlılık getirecektir. Böyle bir teşvik, hem otomotiv, hem banka sektörlerini olumlu yönde tetikleyeceği gibi, ulaşımdaki eski model araçların piyasadan çekilmesi içinde bir fırsat olacaktır.”
“KAYISI İÇİN DE DESTEK BEKLİYORUZ”
Başbakan Davutoğlu’ndan kayısı içinde destek talep eden Keskin, “Sayın Başbakanım, Manisa ilimiz kuru üzümün merkezi olduğu için yılda 60 bin ton kuru üzümün okullarda dağıtılacağına yönelik açıklamalarınızla Manisalılara güzel bir müjde verdiniz. Manisalı kuru üzüm üreticilerine verilebilecek en büyük destek budur. Ancak, Malatya’mızın kayısı üretiminde ekonomide, insan sağlığında ki yeri ve önemi de inkar edilemez. 2014 yılında yaşanan don olayı ilimiz ekonomisine gerçekten büyük bir darbe vurmuştur. Sizlerden isteğimiz okullarda, askeri birliklerde, üniversitelerde, hastanelerde vb. kurumlarda dağıtımı yapılacak olan ürünlere kayısının eklenmesi hem insan sağlığına hem de ilimizin ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kaydetti.
Tür | DOSYA | İNDİR |
---|