Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı dolayısıyla Malatya’da açılış töreni, Şed Kuşatma töreni, Yılın Ahileri ve Onur Ödülleri törenleri düzenlenirken, katılımcılara Ahilik Pilavı ikramı yapıldı.
-İlk tören Atatürk Anıtı önünde..
Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile yapıldı. Buradaki törende Battalgazi Belediyesi Mehteran Takımı tarafından bir gösteri yapıldı. Kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile esnaf odası başkanlarının katıldığı törende Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile sona erdi.
Halk Eğitim Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Bilim ve Sanayi İl Müdürü Akif Gülaçtı, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Esnaf Odası Başkanları kam u kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldılar.
Çakır: “Ahiliğin temel felsefesini anlayarak günümüze de uygulamamız gerekiyor.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Ahiliği kavramak ve günümüze taşımak çok önemli. Dolayısıyla biz geçmişle bağımızı kuramazsak geleceği inşa edemeyiz. Aradaki tarih halkasını çok iyi bilmemiz gerekir. Ahilik alında bir kuraldır. Geçmişte ticaretin büyümesi, başarılı olmasının temelinde ahilik vardır. Osmanlı Devleti 600 yıl imparatorluk sürmüşse 3 kıtalık bugün 40 devletin yaşadığı coğrafyada temelde sağlam bir ahiliğin, ticaretin, ekonominin olması yatıyor. Dolayısıyla o dönemde kendine göre kuralları olan ahilik kültürü yani ticarette, üretimde, satışta bunları belirleyen bir sistem. Dolayısıyla kaliteyi, hatalı ürünü müşteriye vermemeyi ve müşteriye olan saygıyı yine kendi içerisindeki hiyerarşiyi düzenleyen, çırak-usta-kalfa ilişkilerini düzenleyen aslında bir kalite kontrolü gibi bir sistem olarak düşünebilirsiniz. Dolayısıyla o dönemin, ahiliğin getirmiş olduğu ticaretteki başarı belki Osmanlı’nın, büyük imparatorluğun temelini oluşturuyordu. Günümüz koşullarına göre de ekonomiye, ticarete hakim olan aslında dünyaya da hakim olmuş oluyor. Biz kendi kurumumuzu güçlendiremezsek gerçek mana da bölgemizde de hâkimiyeti kaybetmiş oluruz. Dolayısıyla Ahiliğin temel felsefesini anlayarak günümüze de uygulamamız gerekiyor.” İfadelerini kaydetti.
Gürkan: “Bu değerleri yitirdiğimiz andan itibaren sıkıntı sürecine başlarız.”
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “Ahilik ahlak demektir. Sanatkârında ahlaklı olacak, esnafında ahlaklı olacak. Yani insanımız ahlaklı olacak. Ahlakta genel kurallarımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz, değerlerimiz, inançlarımız çerçevesinde yoğrulmuş temel öge olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla biz ne iş yaparsak yapalım ahlaki değerlere hep önem vermemiz lazım. Ahiliğin temelinde ahlaki temel var. hani çırak, kalfa, usta, usta başı gibi devam eden o hiyerarşik yapı içerisinde öncelikle ahlak, akabinde başarı ve liyakat var. İşte biz bu değerleri yitirdiğimiz andan itibaren sıkıntı sürecine başlarız.” diye konuştu.
Keskin: “Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyacı var”
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin ise törende yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Ahilik kardeşlik, eli açık, konuksever, yiğit anlamına gelir.. Ahilik Kültürünün içinde var olan Şet Kuşatmasına baktığımız zaman özünde ne yatıyor biliyor musunuz? Kalite kontrol. Bir diploma töreni. Esnafa verilen bir diplomadır. Hatta pabucu dama atılır. Gençler belki duymuşsunuzdur, o bugünkü şartlarda kalite kontroldür. Pabucu da niye dama atıyorlar? Ahiler, ustabaşları tarafından yaptığı iş düzgün olmadığı ve elverişli olmadığı için onun pabucu dama atıldıktan sonra o esnaf ve sanatkârların kapısına çivi çakılırmış. Ahiler tarafında çivi çakıldığı zaman bir süre o dükkân açılmazmış, ceza verirlermiş. Bugünkü belediyelerimizin aynı sisteme yürüdüklerini görmektesiniz. Esnaf ve sanatkâr kesimine baktığınız zaman, Ahilik bir yaşam biçimi ve biz bu kültürü gerçekten yaşatmaya çalışıyoruz. Çünkü içerisinde dürüstlük var, dostluk var, ülkenin birlik ve beraberliği için mücadele eden bir kültür var. Ahilik Kültürüne bugün Türkiye’mizin değil dünyanın ihtiyacı var. Bakın etrafımız kan çemberi, ateş çemberi. Her gün binlerce insan ölüyor. Gençler ülkeye sahip çıkalım, araştıralım. Ülkemizin birlik ve beraberliği için bu ülke size emanettir, gelecek sizin omuzlarınızda. Siz eğer Ahilik kültüründe destur alırsanız geleceğiniz gerçekten çok parlak. Hani bir söz vardır ya ‘Ben siftah ettim komşum siftah etmedi.’ İşte bu anlayışa ülkenin ihtiyacı olduğu bir dönemdeyiz. Bugün dünyanın çeşitli ülkelerine baktığınız zaman; Ahilik kültüründen yoksun olan, komşuluk hakkını bilmeyen, komşuluk nedir, mahalle kültürü nedir, esnaf kültürü nedir bilmedikleri için bugün bir çok ülkelerin başına bu sıkıntılar gelmektedir. “
Erkoç: “Eline, diline ve beline sahip olmanın özetidir Ahilik.”
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise konuşmasında şunları söyledi, “Özellikle geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez. İşte ahilik kültürümüzde bizim esnaf, sanatkâr yapımızın ciddi anlamda ortaya konulduğu kuralların tekrar hatırlatılması noktasında geçmişimizi çok iyi irdelememiz geleceğimizi de bunun üzerine inşa etmemiz gerekiyor. Ahilik kültüründe gönülleri birbirine açma, sevgiyi paylaşma, cömertlik, kardeşliğin yaptığını diğer bir ifadeyle eline, diline ve beline sahip olmanın özetidir Ahilik. Yunus Emre bir ifadesinde şöyle ifade ediyor: Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. İşte ahilik kültürünün temelinde bölüşme, sevgiyi, sanatı paylaşma, kardeşliği paylaşma yapmaktadır. “
Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ , “Ahilik, Anadolu Selçuklular döneminde, Anadolu’da Türk esnaf ve sanatkâr zümreleri tarafından kurulan teşkilatın adıdır. Ahilik 13. Yüzyılda Anadolu’da oluşan sosyal ve kültürel ortamda o dönemde Ahi Evran gibi bilge kişiler rehberliğinde kültürel teşkilatına bağlı olarak kurulmuştur. Ahilik ticaretin, sanatın, mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak, doğrulukla yoğrulduğu köklerinin çok eskilere, geleneğimiz olduğu, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz.” diye konuştu.
İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Aslan tarafından Ahilik konulu konferansın verilmesi ile açılış töreni sona erdi.
-Şed Kuşatma Töreni Eski Şire Pazarında yapıldı
Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf bayramı etkinlikleri kapsamında Eski Şire Pazarı’nda gerçekleştirilen Şed Kuşatma ve ödül töreni ne CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Fırat Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Havva Eksilmez, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Bilim ve Sanayi İl Müdürü Akif Gülaçtı, İl Müftüsü Ümit Çimen, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Esnaf Odası Başkanları kam u kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldılar.
-Esnaftan alışveriş yapın çağrısında bulundu
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba buradaki açılış töreninde, “Bizim hep birlikte bazen kendi kıymetimizi, kendi doğduğumuz toprakların kıymetini çok bilmediğimizi düşünüyorum. 13. Yüzyılda Ahi Evran çıkıyor, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir şeyi gerçekleştiriyor, ticarete bir düzen vermeye çalışıyor. Biz doğduğumuz bu Anadolu topraklarının kıymetini bilmeliyiz. Şimdi düşünüyorum, hemen aklıma birkaç isim geliyor; dünyanın hiçbir ülkesinde 800 yıl önce bir Şeyh Edebali yok, dünyanın hiçbir ülkesinde bir kucağında aslanı, bir kucağında ceylanı barış içerisined yaşatmayı düşünen Hacı Bektaş-ı Veli yok, dünyanın hiçbir ülkesinde ‘Ne olursan gel’ diyen Mevlana yok, dünyanın hiçbir ülkesinde bu kültürü, barışı, kardeşlik tohumunu eken bilge insanlar yok. O dönem düşünün Avrupa’yı insanlar bir birlerini kesiyor, insanlar bir birlerini boğazlıyor., savaşlar var, ama Anadolu topraklarında Hoca Ahmet Yesevi’ler, Hacı Bektaş-ı Veliler, Yunus Emre’ler, b u topraklara barış ve kardeşlik tohumlarını ekiyorlar. 13. Yüzyılda Ahi Evran, bütün Anadolu’ya kardeşliği, dostluğu, dayanışmayı öğretmeye çalışıyor. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Kıymetini nasıl bileceğiz. Bunları anacağız, yaşayacağız. Ahilik kültünü bilmeliyiz ve o kültürün mirasına sahip çıkmalıyız. Burada belki doğru olurmu bir siyasetçi olarak çağrı yapmak, müsaade ederseniz bir esnaf olarak yapmak istiyorum; bir esnaf çocuğu olarak yapmak istiyorum, mahalle aralarında, sokak aralarında açılan dışarıdan gelen çok uluslu şirketlerin marketlerinden alışveriş yapmayın, kendi bakkalınızı, kendi esnafınızı lütfen yaşatın. Onlar yaşarsa Malatya büyür, Malatya ekonomisi büyür. Onlar yaşarsa Malatya daha güzel bir kent olur.” şeklinde konuştu.
- “Bugün bizler Ahiliğin neresindeyiz, bu çok önemli.”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ise törende şunları söyledi; “Ahiliğin ortaya koymuş olduğu kaliteyi, aldatmamayı, usta-çırak ilişkisini, aslında bir kalite kontrolü de diyebiliriz. Günümüzde de bu ISO 9001’lerle sağlanıyor veya TSE ile sağlanıyor. Patent gibi halkların korunduğu, sanatın ve sanata önem verildiğini, sanatın emeğine önem verildiğini Ahilikte görürüz. 1300’lü yıllara döndüğümüz zaman bunu görebiliriz. Dolayısıyla bugün bizler Ahiliğin neresindeyiz, bu çok önemli. Bugün yazılı kurallarımız var, denetimlerimiz var, yerelde var, genelde var, kurumlarımızda var. Ahilik temel itibariyle o dönemin ekonomisini şekillendiren, ticaretini güçlendiren, halkı koruyan, esnafı koruyan, sanatı koruyan, kardeşi, barışı ve birlikteliği koruyan, bize özgü, bizim inancımızdan süzülerek gelen çok önemli bir değerimiz ve kültürümüz. Esnaf her zaman güven kapısıdır. Her zaman insanlar emanetlerini bıraktığı, güvendiği, sırrını paylaştığı kişilerdir. Dolayısıyla esnaf güvendir, bunun temelinde Ahilik ahlakı vardır. Bize özgü bu güzel değerleri yaşatarak ileriye daha güçlü bir ekonomiyle büyürüz.”
-“ Dağıtan değil toplayandır, yıkan değil yapandır.”
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin konuşmasında şunları söyledi; “Ahilik, dostluktur, kardeşliktir, hoşgörüdür, barıştır, paylaşmadır. Ahilik sadece ticaret hayatını düzenleyen bir sistemde değil, aslında sosyal, askeri, kamu düzeni ile ilgili boyutları da var. Her şeyden önce Ahilik bir gönül-ruh hareketidir. Ahilik esnafın hakkını koruduğu gibi, vatandaşın da hakkını koruyan bir güzel gelenektir. Ahi Evran’ın verdiği nasihatlerine bakarsanız, her şeyden önce çağdaş, dengeyi tutturmak, dağıtan değil toplayandır, yıkan değil yapandır, dünya ve ahiret dengesini de bir tutandır. Sadece dünya malına tapmamıştır, dünya malına çalıştığı gibi ahirete de çalışmıştır.”
Keskin; esnaf ve sanatkarın günümüz içinde toplumda çok önemli bir camia olduğunu belirterek, “Esnaf bir mahallenin adresidir, güven kapısıdır. ‘Bakkal amca şu evin bir kızı var, oğluma isteyeceğim durumları nedir?’ sorularıyla esnafımız çok karşılaşır. Bakın bu güven çok önemlidir. Esnaf ve sanatkar camiası hamdolsun bu güveni çok kazanmış.” dedi.
Keskin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet çakır’a esnaf ve sanatkar kesimine vermiş olduğu destek ve hizmetleri içinde teşekkür etti.
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “1 asır önce Ahi Evran ve arkadaşlarının açmış olduğu bu kutlu yolda geçmişimizi çok iyi irdeleyerek, geleceğimizi inşa etmek zorundayız. Çünkü bu milletin çimentosu esnaf yapılanmasından geçiyor. Ülkenin birlikteliğinin, beraberliğini, kardeşliğinin çimentosu esnaf ve sanatkar toplumunun ortaya koyduğu özveriden geçiyor. Bundan dolaya da geçmişimizi gelecek nesillere çok iyi aktarmamız ve geleceğimizi de bunun üzerine inşa etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey’de 10 yaşından beri içinde bulunduğu Eski Şire Pazarı’nda Ahilik Haftasının kutlanıyor olmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, son yapılan restorasyondan dolayı güzide bir mekan haline geldiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Ümit Çimen tarafından Ahilik duası yapıldı.
-Yılın Ahisine ödülü verildi
Malatya’da Yılın Ahisi olarak Nurettin Apohan’a, Yılın Kalfa Adayı Fadime Tatar’a, Yılın Çırak Adayı Bilal Aslan’a, Yılın Ahi Adayları Mehmet Dönmez ve Hüseyin Yanardağ’a, ödülleri verildi. Törende ayrıca Taksicilik Mesleğini uzun yıllardan beri sürdüren Duran Tut, Mehmet Zafer Çiçekli, Nevzat Aslan, Hüseyin Çorlu, Nurettin İliç, Abdulkadir Aydın, Cumali Murat ve Süleyman Akpamukçu’ya da plaketleri verildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a esnaf ve sanatkarlara destek ve hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi de verildi.
Ahilik Haftası kapsamında Şed Kuşatma gösterisi yapıldı. Gösteride Ahilik Kültüründe kalfaların ustalığa geçiş süreci anlatıldı.
Törene katılanlara Ahilik Pilavının ikram edildi.