-AHİLİK HAFTASI, MANEVİ ATMOSFERDE KUTLANDI
-AHİLİK HAFTASI İLK KEZ CAMİ AVLUSUNDA KUTLANDI
-ŞED KUŞATMA TÖRENİ VE CAMİ AYNI KAREDE BULUŞTU
-
Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf bayramı etkinlikleri kapsamında Şed Kuşatma töreni, Yılın Ahileri ve Onur Ödülleri töreni ile Ahilik Pilavı ikramı İl Müftülüğü ile yapılan ortak organizasyonda yeni Camii’nin avlusunda gerçekleştirildi.
Törene Vali Vasip Şahin, AK Parti Genel Başkanı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin; Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESK Genel Başkan Yardımcısı Burhan Aksak, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, milletvekili adayları, MESOB Başkanı Şevket Keskin, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kamu kurum ve kuruluşu yöneticileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar.
Battalgazi Belediyesi Mehteran Takımının gösterisi ile başlayan törenin açılışını yapan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Milli kültürümüzün ve yüksek İslam ahlakının birleştiği Ahilik Kültürü yüzyıllardır, topraklarımızda canlılığını korumaktadır. Ahilik sadece mesleki bir teşkilatlanma değil aynı zamanda toplumsal yapıyı da her yönüyle düzenleyen bir yapıya sahiptir. Bu yapını birkaç özelliğini de kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Örneğin farklı dine mensup esnaflar için her dine uygun farklı günlerde tatil yapılırdı. Bunun için “Dükkan Kapatma Sözleşmesi” hazırlanarak yayımlanmıştı. Sözleşmeye göre Müslüman esnaf Cuma, Hıristiyan esnaf Pazar, Yahudi esnaflar ise Cumartesi günü tatil ederdi. Ayrıca her esnafın bir duacısı vardı. Dükkanlar açılmadan önce veya merasimlerde dua eder, o mesleğin pirleri anılırdı. Bu şekilde mesleğin manevi yapısı vurgulanmış olurdu. Bunun yanında bir esnaf işiyle ilgili bir hile yaparsa o işin en eski ustası “Pir Çivisini” o esnafın kapısına çakar ve orayı mühürlemiş olurdu. Bu şekilde meslekte dürüst olmayı, hile yapmamayı kurallarla belirler ve kendi içlerinde adaleti sağlamış olurlardı. Ayrıca Dünyanın bilinen ilk toplu iş sözleşmesi Fincancılar Sözleşmesidir. Bu sözleşme Kütahya’da fincancılar ve işverenler arasında yapılmıştır. Bu anlaşma ile günlük çalışma ücretleri,çalışma saatleri ve çalışma şartları kayıt altına alınmıştır. Avrupada 19. Yüzyılda işveren- işçi görüşmeleri başlarken, Anadolu’da ise 18. Yüzyılda işveren işçi ilişkileri belirli bir kurala bağlanarak kayıt altına alınmıştır. Bu olay dünya ilk iş sözleşmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Aslına bakarsanız insanlığın var olduğu günden itibaren hayatımıza girmiş, Peygamberlerimizden bize miras kalmıştır. Hz. Muhammed (s.a.v) Tüccarların ve bütün esnafların piri, Hz. Adem Çiftçilerin ve Aşçıların piri, Hz. Nuh marangozların ve Dülgerlerin piri, Hz. İdris Terzilerin hattatların piri, Hz. Yusuf Saatçilerin piri, Hz. İsmail Avcıların piri, Hz. Yunus Balıkçıların piri, Hz. Lokman Hekimlerin piri sayılırdı. Zaten bu kurallar boynumuzun borcu ve farzdır. Çünkü esnaf ve zanaatkârımız bismillah ile işyerini açar, hamd ile şükür ile kapatır. Ben siftah ettim komşum siftah etmedi anlayışına, hamdolsun bu şuura sahiptir. Paylaşmayı bilen şükreden bir neslin çocuklarıyız. Bunun yanında ahiliğin sosyal, kültürel, dini özellikleri taşıyan ve birçok esnafın dükkanlarında bulunan eskiden yazılmış “Esnaf Sözleri” bulunurdu. Gerçek bir esnafın nasıl olması gerektiği ve müşterilerin uyması gereken ahlak kurallarını vurgulardı. Bunlardan bir kaçını da sizlerle paylaşmak istiyorum. Örneğin bir saatçi dükkanında: Gelen gelsin saadetle, Giden gitsin selametle. Bir marangoz atölyesinde: Sefa geldin ey misafir, ısmarla kahve içelim. İşçi ile sohbet olmaz, bir merhaba der geçelim. Cenabı Allah milletimizin birilik ve beraberliğimizi bozmasın, kardeşliğimizi daim kılsın” diye konuştu.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, Ahilik kutlamalarına Malatya’dan başladığını söyleyerek, Malatya’daki organizasyondan dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Palandöken; “bu ülkenin birliği, dirliği, ayrımcılığın son verildiği günlerin en önemlisi bu seçimlerdir. İşte sandık gelecek, siz değerli oylarınızla katkıda bulunacaksınız. Huzur için, bu memleketin daha müreffeh olması için., hepiniz elinizi taşın altına koyun. Hangi siyaseti ve hangi siyasetçiyi severseniz sevin, ama birde doğruyu bilin. Bu ülkenin kalkınması için, bu ülkenin sıçraması için, bu ülkede kardeş kanını durması için hep birlikte elinizden gelen her şeyi yapın. İnşallah bu ülkede huzur ve güven olduğu sürece hep birlikte kazanacağız” dedi.
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa şahin ise, Malatya’da siyasetçiler arasında esnafı en çok gezenlerden birisi olduğunu belirterek, “Esnafımızı karış karış gezdik, milletvekilliği döneminde, il başkanlığı döneminde gezdik. Malatya’yı yeni tanıyan hiçbir misafirimizden esnaflarımızla alakalı bir tek kem söz duymadım. Esnafımızın bugüne kadar almış olduğu Ahi kültürünün en iyi şekilde icra edildiği ilde de olmaktan inanın gururu duyuyorum. Bir yerde huzur yoksa., orada parada kaçar, ekonomide çöker” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyelerince Yılın Ahisi seçilen Hacı Ali Çalışkan’a dölü layık görülen esnaflardan İshak Aluçlu ve Salim Tunçdağı’na ödülleri verilirken, MESOB tarafından onur ödüle ile ödüllendirilen Celal Yalvaç, Mehmet Bağdatlı ve Mehmet Kavuk’a onur ödülleri takdim edildi.
Törende Şed Kuşatma töreni gösterisi yapılarak, Ahilikte çıraklıktan esnaflığa geçiş süreci tiyatro etkinliği ile davetlilere gösterildi.
Törende yaklaşık 3 bin kişiye Ahilik Pilavı ikramı yapıldı.
Etkinlik yapılan dua ile sona erdi.
"Tür | DOSYA | İNDİR |
---|