TRAFİK HAFTASI AÇILIŞ TÖRENİ YAPILDI

2015 Yılı Karayolu Trafik Haftası açılışı töreni Valilik önünde İnönü Kapalı Çarşısı üzerindeki meydanda yapıldı.
"
 

 

2015 Yılı Karayolu Trafik Haftası açılışı töreni Valilik önünde İnönü Kapalı Çarşısı üzerindeki meydanda yapıldı.

Törene Vali Süleyman Kamçı, AK  Parti Genel Bakan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Yardımcısı A.Sait Kurnaz, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, İl Müftüsü Ümit Çimen, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Kesin, Emniyet Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, Jandarma personeli, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Bakanı Ali Evren, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, öğrenciler katıldılar.

 

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, “Biz büyükşehir olara şehir içi veya büyükşehir olduktan sonra il sınırları içerisindeki bütün trafik düzenlemelerini birlikte yapmaktayız. Burada bize İl Emniyet Müdürlüğü Trafik ekipleri, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri cani gönüldün destek vermektedirler. Her iki kurumumuza da desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Kesin, “Trafikte önemli olan saygı göstermektir, bir birimize sevgi göstermektir. Trafikteki en önemli kural sürücülerimizin ve şoförlerimizin bir birine öncelikle sayılı olmasıdır. Eğer saygıyı kaybedersek, sevgiyi asla bulamayız. Trafik en büyük kural saygı ve sevgidir. Özellikle trafik kazalarının ülkemizin gündeminden çıması için eğitime büyük ağırlık vermeliyiz ve okullarımız da trafik konusunu ders olarak okutmalıyız.. Gençlerimize ve çocuklarımıza büyük iş düşüyor. Çocuklarımız araçlarda anne ve babalarını özellikle emniyet kemeri konusunda uyarmalıdır. Sayın valim; sürücü kurslarının bir denetimden geçmesi lazım. Dağın başında sürücü kursları, çift debriyajlı araba ile eğitim verip, sonra o sürücüyü trafik akışına sokmak, gerçekten bence trafik canavarının kendi kendimizce yaratmamızdır. Biz Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz ile iyi bir diyalog içindeyiz. Ancak Sayın Emniyet Müdürümüzden sadece şunu istiyorum; radarları çok gizliyorsunuz. Bir çevreyolumuz var, köşeden çıktık mı radar, ileride çıktık mı radar. Öyle bir şey kurulmuş ki, yani neredeyse kişifleme derler bizde, insanları kişifleyerek tepeden çıktığın zaman 55, 60’ı geçtiğin an ceza uygulanıyor. Çevreyolunda Büyükehir belediyemizin önemli çalışmalar yaptığını biliyorum. Hep beraber çalışıyoruz. Mezarlık yolunda insanlar taziyesine gitmiş, cenazesine gitmiş, 50 kilometre hızla gitmesi mümkün mü? Mümkün değil. Orada devlet büyüklerimiz kurallara uymadığını örüyorum. Ama, vatandaş, sınırı aştığı zaman mutlaka cezayı yiyor” diye konuştu.

 

 

 

“ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİSİ”

Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ise “Trafik, günlük yaşamda birçok kolaylık sağlamasına ve insan yaşamına refah katmasına rağmen, çeşitli olumsuzlukları ve sorunları da beraberinde getirmektedir. Ülkeler bazında değişiklik göstermekle birlikte, trafik sorunu hayatın kaçınılmaz yönlerinden biri olmuştur. Ülkemizin de en önemli sorunlarının başında trafik gelmektedir. Bu sorunun çözümü, toplumumuzun belirli bir kısmını değil, bireyleri ve kurumlarıyla birlikte tamamını ilgilendiren çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır.  Gelişmiş ülkelerde, taşımacılık hizmetlerinde Demiryolu, Havayolu ve Denizyolu taşımacılığı oldukça yüksek orandadır. Ülkemizde ise coğrafyamızın müsait olmasına rağmen halen taşımacılık hizmetlerinin yüzde 90’i Karayolları ile gerçekleştirilmektedir. Yollarımız ise araç ve sürücü sayısındaki hızlı artışla birlikte, alt yapının yenilenmesindeki zorluklar nedeniyle, bu yoğunluğu taşıyamamaktadır. Trafik alt yapısındaki bu eksikliğe, yeterli trafik bilincine sahip olmayan sürücü ve yayalarımızın, en temel trafik kurallarını bile ihlal etmelerini eklersek, bu ihlallerin doğal sonucu olarak da; kazaları, kazalar sonucu ölümleri, yaralanmaları ve maddi kayıpları görmekteyiz. İnsan sokağa çıktığı andan ölünceye kadar; yaya olarak, yolcu olarak veya araç kullanıcısı olarak trafiğinin içinde yaşamaya mecburdur.  Yaşam boyunca böylesine yaygın bir durum hiçbir alanda yoktur. Bu yüzden ulaştırma ve trafik sorununun çözümü ve trafik kazalarının önlenmesi, sadece kurallara ve görevlilere yüklenilmemelidir. Trafik konusunda; resmi ve özel kurumların, sivil toplum kuruluşlarının, basının, ailenin ve bireyin sorumluluk duyması ve belli boyutlarda görev alması şarttır. Trafik konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi; teknik ve fiziki altyapının iyileştirilmesi, denetimin caydırıcı olması, yasaların işlerliğinin ve bu konuyla ilgili kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması, ama bütün bunlardan daha da önemlisi, toplumda yer alan bütün fertlerin bilinçlenmesi ve trafik içinde yer alan sürücü, yaya ve yolcuların yeterli eğitimle donatılmasıyla sağlanabilir. Kısacası trafik kültürünün oluşturulup, yerleştirilmesi problemin çözümünde tek yoldur” dedi.

 

“ARAÇ SAYISI ARTTI, YOLLAR AYNI”

Malatya’da artan araç sayısına karşın, yolların aynı aldığını aktaran Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal şu şekilde konuştu, “Trafik sorununun çözülmesi konusuna İl Emniyet Müdürlüğü olarak büyük önem vermekteyiz ve bu amaçla çeşitli projeler oluşturduk. Bu projeler kapsamında, denetim faaliyetlerimizi, sürekli ve kararlı bir şekilde sürdürmekteyiz, amacımız; vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini, basit trafik kurallarına uymalarını sağlayarak korumak ve marka şehrimizi trafik yönünden daha güvenli bir seviyeye getirmektir. Tüm bu kararlı denetimlerimize rağmen, maalesef üzücü kazalar olabilmektedir. Bu yüzden, trafik kazalarının nedenleri ve sonuçları konusunda yapılan ayrıntılı analizler ışığında, planlı, projeli ve etkin denetimler geliştirip uygulanmaktadır. Trafik sorununun, eğitimli bireylere sahip toplumlar tarafından, daha kolay çözülebileceği düşüncesiyle, İl Emniyet Müdürlüğümüzce hareket noktalarımızdan birini eğitim olarak belirledik. Eğitim projemiz kapsamında; Öncelikli olarak, Trafik hizmetlerinde görevli personelimize eğitimler vermekteyiz. Personelimize verdiğimiz, Bu eğitimlerde; daha bilinçli, kaliteli ve polis halkla ilişkilerinde vatandaşımızın memnuniyetine, daha fazla önem veren bir seviye hedeflenmektedir.  2000 yılında 58 bin 25 adet olan araç sayısının,  2005 yılında 76 bin 128,  2010 yılında 106 bin 070 ve 2015 yılı itibarıyla ise 139 bin 375’e ulaşmasına rağmen kullanılan yolların aynı kalması, trafik kurallarına daha fazla dikkat edilmesini gerektirmekte ve trafik eğitiminin önemini de artırmaktadır.”

 

“DENETİME AĞIRLIK VERİLDİ”

 Dr. Urhal, yapılan eğitim ve denetim çalışmaları hakkında da bilgi vererek, “Yine eğitim projesiyle ilgili olarak: Artan araç sayısı doğrultusunda, eğitim faaliyetlerimize de ağırlık verilmiştir. 2013 yılı içerisinde; 13 bin 132 yaya, bin 284 kamu personeli, 380 Motaş Otobüsleri Şoförü, 205 Servis Aracı Sürücüsü olmak üzere toplam 15 bin 1’e kişiye eğitim verilirken,  2014 yılında 16 bin 265’i yaya,  1558 kamu personeli, 460 Motaş Otobüsleri Şoförü, 170 Servis Aracı Sürücüsü olmak üzere toplam 18 bin 453 kişiye eğitim verilmiştir.  Artan araç sayısı ve mevcut cadde ve sokakların aynı kalmasına rağmen, trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla, trafik tedbirleri; daha etkin, duyarlı kesintisiz bir şekilde yeniden planlanarak uygulamaya konulmuş ve denetim faaliyetlerine ağırlık verilmiştir. 2013 yılı içerisinde ekiplerimizce kontrol edilen 63.395 araç sayısı yüzde 53 oranında artırılarak 2014 yılı itibarıyla 96.928’e ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

 

“ÖLÜMLÜ KAZA AZALDI”

Emniyet Müdürü Dr. Urhal konuşmasını şöyle sürdürdü; “Denetim ve düzenleme faaliyetlerimiz yanında, karayolu üzerinde kazalara neden olabilecek işaretleme ve aydınlatma eksikliği, yol sathında bozukluk, yolda buzlanma gibi hususlar zaman kaybetmeden giderilmekte, kaza riski fazla olan yerler tespit edilerek diğer kurumlarla koordineli ve işbirliği doğrultusunda gerekli tedbirlerin alınması sağlanmaktadır. Alınan bu tedbirler ile yapılan eğitim ve denetim faaliyetlerimiz sonucunda, son yıllarda ölümlü trafik kazalarında önemli oranda azalma sağlanmıştır. İlimiz merkezinde 2012 yılında 9 ölümlü kaza yaşanırken, 2013 yılında 3, 2014 yılında ise 1 ölümlü trafik kazası meydana gelmiştir. Ayrıca 2014 yılında maddi hasarlı trafik kazalarında bir önceki yıla oranla yüzde 7 azalma sağlandığı görülmüştür. Vatandaşlarımızın, hem kendilerinin, hem de diğer yol kullanıcılarının, can ve mal güvenliği açısından, hız limitlerine riayet etmeleri, uykusuz ve alkollü olarak trafiğe çıkmamaları, emniyet kemeri kullanımını alışkanlık haline getirmeleri ve genel trafik kurallarına uymalarını istiyoruz.”

 

“ANCAK İYİ BİR TRAFİK EĞİTİMİ İLE MÜMKÜNDÜR”

Törenin açılışında konuşan Vali Süleyman Kamçı, “Karayolu Trafik Haftası etkinlikleri bu yıl 02-09 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Trafik, insan hayatını kolaylaştırmasına ve yaşama konfor katmasına rağmen, çeşitli olumsuzlukları ve sorunları da beraberinde getirmektedir. Trafik kazaları yol açtığı kayıpların büyüklüğü ile tüm dünya ülkelerinin gündeminde sürekli yer alan konular arasında yer almaktadır.  Ülkemizin ve Malatya İlimizin en önemli sorunları arasında trafik gelmektedir. Bu sorunun çözümü, toplumumuzun belirli bir kısmını değil, bireyleri ve kurumlarıyla birlikte tamamını ilgilendiren çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Toplumun her kesimini etkileyen trafik kazalarında birçok vatandaşımız hayatını kaybetmekte, milyarlarca liralık milli servetimiz heba olmaktadır  Dünyada olduğu gibi Türkiye’deki trafik kazaları da büyük maddi ve manevi kayıplara neden olmakta ve kendisini sürekli hissettirmektedir. Oysa güvenli trafik ortamının sağlanabilmesi için herkesin; trafik kurallarını doğru algılaması, uygulaması, risk durumlarını önceden kestirilebilmesi, risk içeren davranışlardan kaçınması gerekir. Bütün bunların doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi için, trafik ile ilgili birçok bilgi hızlı şekilde değerlendirilmeli ve en uygun davranış seçilmelidir. Söz konusu kazanım da ancak iyi bir trafik eğitimi ile mümkündür” dedi.

 

“ KOLEKTİF SORUMLULUK GEREKTİRMEKTEDİR”

  Trafik kazalarında insan unsurunun önemli bir paya sahip olduğunu belirten Vali kamçı şunları söyledi, “Trafik kazalarında insan, araç, yol ve çevresinin faktörel etkileri çeşitli oranlarda olmakla birlikte, kazalara neden olan kusurlar içerisinde insan unsurunun payı yüzde 95’ler düzeyindedir. Bu düzeyi azaltmada önemli yöntemlerden birisi eğitimdir.

 İnsanın eğitimi uzun soluklu bir çalışmayı gerektirmekte ise de, trafik kazaları gibi toplumu derinden etkileyen sosyal sorunların çözümünde en etkili yoldur. İşte Karayolları Trafik Güvenliği Haftası, bu eğitim faaliyetlerinden birisidir. Haftanın amacı, mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşarak trafikte riskler ve kurallar konusunda bilinçlendirmektir. Bu bilinçlenme, özellikle sürücülerin cezalandırılarak değil, isteyerek kurallara uyma düzeyini artırmayı sağlayacaktır.

 Trafik kazalarını tamamen önlemek mümkün olmasa da azaltmak mümkündür. Gerek ülkemizde yapılan eğitim, acil yardım, denetim ve altyapı çalışmaları, gerekse gelişmiş ülkelerin uygulamaları ile trafik kazalarından dolayı meydana gelen kayıpların azaltılabileceği kanıtlanmıştır. Bunu sağlamak için karayolu trafik güvenliği sistemi içerisinde yer alan bütün kurumların eş güdüm içerisinde çalışması gerekmektedir. Trafik güvenliğini sadece polisiye tedbirlerle sağlamak mümkün değildir. Denetimin yanı sıra, alt yapının trafik güvenliğini arttırıcı yönde iyileştirilmesi, trafik eğitiminde kalitenin artırılması, kazalardaki acil müdahale hizmetlerinin iyileştirilmesi, toplu ulaşımının özendirilmesi, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşımının daha cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Trafik konusu çok yönlüdür ve kolektif sorumluluk gerektirmektedir. Trafikte yaşanan sorunların çözümü için trafikle ilgili herkesin aynı oranda duyarlı davranması gerekmektedir” diye konuştu.

 

“ERTELENEMEZ VE KAÇINILMAZ BİR SORUMLULUKTUR”

  Vali kamçı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Trafik ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının da ortak hareket etmeleri ayrıca önem arz etmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanması için, kanunun görev verdiği kurum ve kuruluşların yanı sıra üniversiteler, dernekler, vakıflar, sivil toplum örgütleri ve özellikle medyanın desteği ve katkısı çok büyüktür. Ülkemiz uygar dünyadaki hakkı olan onurlu yerini alırken, yollarının ve trafiğinin de güvenli hale getirilmesi bu nedenle ertelenemez ve kaçınılmaz bir sorumluluktur. Trafik güvenliğinin sağlanarak, geleceğimiz olan çocuklarımıza güvenli bir trafik ortamı bırakabilmemizin tek yolu da birey olarak kendimizin trafik kurallarına uymasıdır. Bu vesileyle, ‘Trafik; sevgi, saygı ve hoşgörüyle güzeldir.’ sözüyle bütün vatandaşlarımızı trafik kurallarına uymaya davet ediyorum.”

 Yapılan konuşmaların ardından Trafik Haftası nedeniyle kurum ve kuruluşlarında başarılı olan personele protokol üyeleri tarafından hediyeleri verildi. Törende Başpolis Memuru Haluk Kan, Polis Memurları Murat Akat, Oktay Koçak ve Davut Odabaşı’na, Jandarma Kıdemli Başçavu İsmail Şenkaya ve Jandarma Çavuş Murat Karadan’a, İtfaiye Görevlisi Murat Çetin’e, Büyükşehir Trafik Ulaşım’da görevli Tahsin Boyraz’a, ambulans şoförü Halil Şahin’e, Karayolları Teknik Personeli Ali Rıza Kaya’ya, ticari taksi şoförü Mehmet Emre’ye, belediye otobüs şoförü Tuncay Kılıç’a, minibüs şoförü Latif Alataş’a, servis aracı şoförü Hayrettin Küçükaslan’a ödülleri verildi.

Törende İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından oluşturulan mehteran takımı tarafından bir gösteri yapılırken, Malatya Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından da müzik dinletisi sunumu gerçekleştirildi.

Tören, protokol üyelerinin oluşturulan stantları gezmesi ile sona erdi. Stant gezisi esnasında Vali Süleyman Kamçı, alkol metre cihazı hakkında bilgi alarak deneme yaptı.

Törende Büyükşehir Belediyesi ile Battalgazi Belediyesi tarafından öğrencilere trafik bilgilendirmesi ile ilgili çeşitli kırtasiye materyalleri hediye edildi.

 

"
Tür DOSYA İNDİR