Keskin: Türkiye’nin her alanda büyümesi için anahtar sistem Ahiliktir

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, "Türkiye’nin her alan da sağlam zeminler üzerinde büyüyebilmesi için anahtar sistem Ahilik'tir" dedi

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, "Türkiye’nin her alan da sağlam zeminler üzerinde büyüyebilmesi için anahtar sistem Ahilik'tir" dedi

 

MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ahilik Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajında;  Ahilik kültürünün akıl, bilim, çalışma ve ahlak unsurlarının bütünü olduğuna dikkat çekerek, bu kültürün öneminin son yıllarda daha da arttığını vurguladı.

 

Keskin; Türk milletinin kültüründe önemli bir yeri olan Ahilik kurumunun yaşatılması sayesinde Osmanlı İmparatorluğu'nun 6 asır hüküm sürdüğünü ve bundan ders çıkarılması gerektiğini belirterek,  Ahilik kültürünün yaşatılması halinde toplumdaki ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimin daha ileri gideceğini bildirdi.

Türkler'in Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sırrın Ahilik anlayışı olduğunu ifade eden Keskin şunları söyledi;  "Ahiliğin kökeni ne olursa olsun Ahi ahlakı, temelde Kur’an ve Hz. Peygamber’in hadislerine dayanmaktadır. Ahi ahlakı birinci derecede din kaynaklı olup, Hz. Peygamber ahlakıdır. Bütün mesleklerin kaynağı yine peygamberlere dayanmaktadır. Peygamberler Ahilik sisteminde esnaf ve sanatkarımızın ilk ustalarıdır. Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Bu nedenle, bugün Türkiye'de ekonomik hayattan siyasi hayata kadar tüm yaşam alanında Ahilik kültürünün hakim kılınması şart olmuştur. Türkiye'nin her alanda sağlam zeminler üzerinde büyüyebilmesi için anahtar sistem Ahilik'tir. Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Türkler'in Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir."

Keskin; alın teriyle kazanmanın Ahilik'te bir ahlak kuralı olduğunu kaydederek; "Günümüzde toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketicinin korunması, standart üretim gibi kavramların önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Ancak bu kavramları Ahilik, yüzyıllar öncesinde Anadolu'da yaşatmıştır. Ahilik kültürünün özünde eline, diline ve beline sahip olma vardır. Ahilik ruhunun korunması halinde toplum daha sağlıklı gelişir. Ahilik sosyal ve kültürel hayatı da kontrol altına almıştır. Ahilik, kula kul olmadan çalışmayı, helal rızk kazanmayı, kimsenin hakkına tecavüz etmemeyi isteyen hoşgörüye dayanan bir sistemdir.” İfadelerini kaydetti.

 

ŞED KUŞATMA VE AHİLİK PİLAVI ŞİRE PAZARI’NDA

Keskin;  Malatya’da Ahilik Haftası için ilk etkinliğin 19 Eylül Salı günü saat 10.00’da Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayacağını bildirerek, saat 10.30’da ise Halk Eğitim Toplantı Salonu’nda konferans ve açılış töreninin düzenleneceğini bildirdi.

Keskin; saat 13.00’deAsayiş Şube Müdürlüğü’nün yanında  Şire Pazarı’ndaki etkinlikte  Şed Kuşatma Töreni, Ahilik Ödüllerinin verilmesi ve Ahi Pilavı ikramının gerçekleştirileceğini bildirdi.

Keskin, esnaf ve sanatkarları Ahilik Kültür Haftası kutlamalarına katılmaları çağrısında bulunarak, “Ahilik sistemine önce esnaf ve sanatkarımızın sahip çıkması gerekmektedir. Esnafımız kendi kültürüne sahip çıkmalı, yaşamalı ve yaşatmalıdır.” dedi.

Tür DOSYA İNDİR