Keskin: “Bacıyan-ı Rum Teşkilatı bugünde yaşatılıyor, aynen Diyarbakır’daki gibi”

Malatya Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayarım için ilk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin tarafından saygı duruşunun ardından Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk tören sona erdi.
Ahilik Kültürü haftası için ikinci tören Kanalboyu Halk Eğitimi merkezi Salonu’nda yapıldı. Törene Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feridun Merter, Battalgazi belediye Başkanı Osman Güder, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, kamu kurum ve kuruluş yönetici ve temsilcileri, esnaf odası başkan ve yöneticileri,
Törende açılış konuşmasını yapan Malatya ESOB başkanı Keskin, son günlerdeki annelerin eyleminden dolayı Ahilik Teşkilatı içinde kadına verilen öneme dikkat çekmek istediğini vurgulayarak, “Bacıyan-ı Rum Teşkilatı, yani Anadolu kadınlar Birliği ülkesinin birlik ve beraberliğine, ailesine olan sadakatiyle ahilik kültürünün temelini oluşturan bir teşkilattır. Tıpkı bugünkü Diyarbakır’da annelerin çocukları için terör örgütü PKK’nın ve diğer devletimize karşı olan unsurlara yönelik dimdik ayakta durduğu gibi Selçuklu kadınını,  Osmanlı kadınının, Cumhuriyet kadınının açık bir örneğidir. Bu annelerin acılarını yürekten paylaşıyor haklı olan bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. İşte ülkenin birlik ve beraberliğine bayrağın, vatanın bölünmezliğine bu cesur analara bütün bölgenin destek vermesi lazım. biz sonuna kadar annelerin acılarını paylaşıyoruz. Devletimizle birlikte olan, milletimizle birlikte olan herkesle bizde sonuna kadar birlikte olacağız.  Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere devletin sonuna kadar destek vereceğine kimsenin şüphesi olmasın. Bu mücadelenin yapısına baktığınız zaman ahilik kültürünün ne kadar önemli olduğunu tekrar görmekteyiz. Ahiliği anladıkça göreceğiz ki mert olmak, delikanlı olmak, ailesini vatanını savunmak Ahiliğin temelinde bunlar yatmaktadır. Anadolu’da Ahilerin Moğollara karşı göstermiş olduğu mücadele bunun bir göstergesidir. Gelin hep beraber ahilik kültürünün bu kriterini öğrenelim ve yaşatalım.” diye konuştu.
Salonda bulunan gençlere de seslenen Keskin şöyle devam etti;  “Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, siz gençler geleceğin teminatısınız. Çünkü bu ülkeyi size emanet etmiştir. Sizin de Ahilik Kültürünü tamamen incelemeniz bir yaşam biçimine dönüştürmeniz hem sizin hem ülkenin geleceği için çok önemlidir”
Keskin, Ahilik Haftası nedeniyle aynı zamanda Aşure ikramında bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e teşekkür etti.
Yılın Ahisi Ödülü elektrikli ev aletleri ustası Mehmet Çanak’a verilirken, Yılın Kalfası olarak Muhammed Yasak,  Yılın Çırağı olarak Mert Efe Demir’e ödül verildi.

Ahilik Kültür Haftası nedeniyle bu yıl Onur Ödülüne Malatya’da uzun yıllar fotoğrafçılık yapan ve sevilen bir isim olan Fotoğrafçı Yusuf Uğrar layık görüldü.

Tür DOSYA İNDİR