EHLİYET DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ

"TRAFİKTE ÇÖZÜLMESE GEREKEN ÖNCELİKLİ SORUN, EHLİYET DEĞİL, SÜRÜCÜ EĞİTİMİDİR" - "TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMEK İSTENİYORSA, SÜRÜCÜ KURSLARINDA EHLİYET ALAN HERKES YENİDEN SINAVA TABİ TUTULMALI""""
"

   - EHLİYET DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ

  - TESK YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE MESOB BAŞKANI ŞEVKET KESKİN:

  - “BİZ SÜRÜCÜ EĞİTİMİNİN DEĞİŞMESİNİ BEKLERKEN, EHLİYETLERİN ŞEKLİ DEĞİŞTİRİLİYOR”

 

   - “TRAFİKTE ÇÖZÜLMESE GEREKEN ÖNCELİKLİ SORUN, EHLİYET DEĞİL, SÜRÜCÜ EĞİTİMİDİR”

   - “TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMEK İSTENİYORSA, SÜRÜCÜ KURSLARINDA EHLİYET ALAN HERKES YENİDEN SINAVA TABİ TUTULMALI”

 

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Ehliyetlerin şekli değiştirilerek, yeni ehliyet adı altında 24 milyon vatandaştan 101 TL para istenecek olması yanlış bir uygulamadır” dedi.

  Keskin yaptığı açıklama da, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu*nda kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Öngören Yasa Teklifi ile Trafik Kanunu*nda yapılacak olan değişiklikle ehliyetler değiştiriliyor. Ancak değişiklik adı altında 24 milyon ehliyet sahibi vatandaştan değişim için 101 TL değerli kağıt parası istenecek olması, zamanında ehliyetlerini değiştirmeyenlere de 110 ile 556 TL arasında harç istenecek olması yanlıştır. Alınmış bir hakkın şeklinin değiştirilerek zorlama ile yeniden ücret talep edilmesi, hizmetlerin halk için değil, Maliye’ye para toplamak için yapıldığı kanaatini ortaya koymaktadır” dedi.

 

“SİSTEMİN DEĞİŞMESİNİ BEKLİYORDUK, EHLİYETLERİN ŞEKLİ DEĞİŞİYOR”

Keskin, “Biz trafik kazalarının en aza indirilmesi, trafikte huzur ve güven ortamının sağlanması için sürücü eğitim sisteminin sil baştan değiştirilmesini beklerken, sürücü belgelerinin şeklinin değiştirilmesi ile uğraşılması, her yıl on binlerce insanımızı kaybettiğimiz bir ortamda kabullenilecek bir durum değildir. Sürücü belgelerinin değiştirilmesi, mevcut trafik kültürünün değişimi konusunda hiçbir etkisi olmayacaktır. Yenileme sırasında sürücünün sağlık durumunun kontrol edilerek, yeniden rapora gönderilecek olması da ayrı bir külfet getirecektir. Siyaset kurumunun, öncelikle her yıl on binlerce insanımızı kaybettiğimiz trafik sorununu çözmesi gerekiyor. Sürücü Belgelerindeki değişiklik zorunlu kılınmamalı ve değişimde hiçbir ücret alınmamalıdır. Her değişiklikte vatandaştan para talep edilmesi doğru ve adil bir yaklaşım olamaz” ifadelerini kaydetti.

 

“EHLİYET DEĞİŞİKLİĞİ İLE KAZALAR ÖNLENMEZ”

Keskin şu ifadeleri aktardı, “Milletvekilleri öncelikle ehliyet değişikliğini bırakıp, sürücü eğitiminde yapılması gereken değişiklikleri hayata geçirmeli. Yeni ehliyetler ile gaz yerine frene, fren yerine gaza basan, kırmızı ışıkta dahi durmayı bilmeyen, kavşaklarda nasıl dönüleceğini bilmeyen sürücülerin sayısını azaltmayacaktır. Ülkemizin en büyük sorunu olan trafik kazaları ehliyet değişikliği adı altında kazaları mı önleyecek?”

 

 “TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMEK İSTENİYORSA, SÜRÜCÜ KURSLARINDA EHLİYET ALAN HERKES YENİDEN SINAVA TABİ TUTULMALI”

Keskin, “Yetkililere sesleniyoruz; ehliyet değiştirmek, belki Maliyeye bir katkı sağlayacaktır, ancak trafik sorunun çözmeyecektir. Trafik sorunu çözülmek isteniyorsa, sürücü kurslarında ehliyet alan herkes yeniden sınava tabi tutulmalı ve sürücü eğitimi sil baştan yeniden düzenlenmelidir. Direksiyonu bilmeden trafik kurallarını bilmeden, yolun hangi bölümünden gideceğini bilemeden, araçları tanımadan ehliyet alanların tekrar sorgulanması gerekiyor. Adrese teslim sürücü eğitiminden ve adrese posta yoluyla ehliyet gönderilmesi sisteminden vaz geçilmelidir.  Gerçekten kazaları önlemek istiyorsanız, yollara gizilice radar yerleştirerek, mobeselerde araçları takip edip arkasından ceza yazıp göndererek, cezaları yükseltmekle değil,  24 milyon insanın vebalini düşünerek bu sistemi tekrar ele almanız gerekecektir.  Aksi takdirde bunun adına sadece para toplamak olur.  Bugün çıkan yasa ve uygulamalara bakın hepsinin altında paranın çıktığını göreceksiniz. Trafik kazalarındaki tüm vebal, sürücü eğitimi sistemini değiştirmeyenlerin üzerindedir” dedi.

 

 

"
Tür DOSYA İNDİR