'AHİLİK RUHUNUN KORUNMASI HALİNDE TOPLUM DAHA SAĞLIKLI GELİŞİR'

Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı çeşitli etkinliklerle Malatya'da kutlanacak.

"

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLIYOR

-MESOB BAŞKANI ŞEVKET KESKİN’DEN AHİLİK MESAJI:

-“AHİLİK TOPLUMSAL YAPIYI DÜZENLEYEN SİSTEMDİR”

-“AHİLİK SİSTEMİ OKULLARDA DERS OLARAK OKUTULMALI”

-“AHİLİĞİN AHLAK KONUSUNDA BESLENDİĞİ EN ÖNEMLİ KAYNAK, HZ. PEYGAMBER’İN HADİSLERİDİR”

-“AHİLİK RUHUNUN KORUNMASI HALİNDE TOPLUM DAHA SAĞLIKLI GELİŞİR”

 

 

Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı çeşitli etkinliklerle Malatya’da kutlanacak.

Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da ilk tören 11 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başlayacak. Burada anıta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin’in çelenk sunumu ve saygı duruşunun ardından ikinci tören saat 10.30’da Halk Eğitim Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Üçüncü tören ise Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ( TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in katılımı ile saat 13.00’de yeni Camii’nin önünde bahçede yapılacak. Buradaki etkinlikte Şed kuşatma Töreni,  yılın Ahisine ödülünün verilmesi, yılın Onur Ödüllerinin verilmesi ve Ahilik Pilavı’nın ikramı gerçekleştirilecek.

 “TOPLUMSAL YAPIYI DÜZENLEYEN SİSTEMDİR”

Bu arada, MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ahilik haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, “Ahilik halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma hayatında iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik bir düzendir.  Ahilik, ahlak, eğitim-bilim, organizasyon, kalite-standardı, üretici-tüketici ilişkisi, denetim gibi konularda toplumsal yapıyı düzenleyen sistemdir” dedi.

 “BİRİNCİ DERECEDE AHLAKİ ESASLARA DAYANAN BİR KURUMDUR”

Keskin şu ifadeleri aktardı; “Ahilik teşkilatı meslek ilkelerine sahip olması yanında, birinci derecede ahlaki esaslara dayanan bir kurumdur. Ahiliğin kökeni ne olursa olsun Ahi ahlakı, temelde Kur'an ve Hz. Peygamber’in hadislerine dayanmaktadır. Ahiliğin ahlaki değerlerini ve insanî ilişkilerini detaylı olarak tahlil ettiğimizde önemli derecede Hz. Peygamber ahlakına dayandığını, Hz. Peygamber’in hadisleriyle bire bir ilişkili olduğunu görmekteyiz.  Hal, hareket, davranış olarak Hz. Peygamber o derece örnek alınmış ki, bu etkileşim giyim-kuşama kadar kendini göstermiştir. Ahiliğin ahlak konusunda beslendiği en önemli kaynak, Hz. Peygamber’in hadisleridir. Ahi ahlakı birinci derecede din kaynaklı olup, Hz. Peygamber ahlakıdır. Bütün mesleklerin kaynağı yine peygamberlere dayanmaktadır. Peygamberler Ahilik sisteminde esnaf ve sanatkarımızın ilk ustalarıdır.”

 “AHİLİK SİSTEMİ OKULLARDA DERS OLARAK OKUTULMALI”

Mevlana, Yunus Emre ve Ahi Evran gibi düşünürlerin gençlere iyi anlatılması gerektiğini kaydederek, bugün toplumsal sorunların Ahilik sisteminin hayata geçirilmesi ile çözümlenebileceğine dikkat çeken Keskin, “Ahilik okullarda ders olarak okutulmalıdır. Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Bu nedenle, bugün Türkiye'de ekonomik hayattan siyasi hayata kadar tüm yaşam alanında Ahilik kültürünün hakim kılınması şart olmuştur.  Türkiye'nin sağlam zeminler üzerinde büyüyebilmesi için anahtar sistem Ahilik'tir. Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Türkler'in Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir. Günümüzde toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketicinin korunması, standart üretim gibi kavramların önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Ancak bu kavramları Ahilik, yüzyıllar öncesinde Anadolu'da yaşatmıştır. Ahilik kültürünün özünde eline, diline ve beline sahip olma vardır. Ahilik ruhunun korunması halinde toplum daha sağlıklı gelişir. Ahilik sosyal ve kültürel hayatı da kontrol altına almıştır. Ahilik, kula kul olmadan çalışmayı, helal rızk kazanmayı, kimsenin hakkına tecavüz etmemeyi isteyen hoşgörülü bir sistemdir” ifadelerini kaydetti.

 Keskin, Ahilik Haftası kutlamalarına tüm esnaf ve sanatkarın katılarak kendi kültürlerine sahip çıkmaya davet etti.

"

Tür DOSYA İNDİR